Huizenmarkt: wachten is geen optie

Omdat het aanbod soms  beperkt is en de huizenprijzen nog altijd hoogtepunt na hoogtepunt raken, wordt vaak snel gekocht als een huis aan de eisen voldoet. Nog voordat het eigen huis is verkocht, vaak dankzij een overbruggingskrediet.

Leegloop

In de crisisjaren, tussen 2008 en circa 2012, was het de schrik van iedereen die een nieuwe woning kocht: blijven zitten met je oude woning en jarenlang dubbele lasten betalen. Veel mensen doen dit dan ook liever niet. Maar zie je een huis dat voldoet aan je wensen, dan is wachten met bieden en kopen geen optie: dan gaat iemand anders er mee vandoor. Aan de andere kant weet je in de huidige markt  dat je je eigen huis meestal snel kwijt bent. Hoewel er altijd regio’s blijven waarin – bijvoorbeeld door leegloop – de huizenprijzen niet meeprofiteren van de economisch voorspoedige jaren. En de verkoop bovendien vaak langer duurt. Houd hier rekening mee als je vanuit zo’n regio verhuist.

Best ingewikkeld

Je moet bij zo’n snelle koop al geld op de rekening van de notaris storten voordat je je eigen overwaarde binnen hebt. Om de koop toch voor elkaar te krijgen, bestaan er zogenaamde ‘overbruggingskredieten’. Dat lijkt heel handig, maar kan best ingewikkeld uitpakken. Zo lopen de banken risico als je eigen huis nog niet is verkocht en rekenen ze hoge rentes. Is je huis op papier wel al verkocht, dan valt die rente soms lager uit. Ook moet je goed navragen hoe lang de looptijd is: vaak één of twee jaar. Het zijn slechts twee voorbeelden van potentiële valkuilen.

Verdiepen

Veel is dus afhankelijk van de persoonlijke situatie. Maar het kan toch net de vrijheid opleveren om voor dat nieuwe huis te gaan. Mensen die dit scenario overwegen doen er daarom goed aan om eerst contact op te nemen met een onafhankelijk financieel adviseur en zich terdege te verdiepen in de mogelijke risico’s. Om verrassingen te voorkomen en daarna lekker te wonen.